Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
wts

A színes ceruzák fajtái

Auroras · 2 éve
Egy színes ceruza készlet legfontosabb tulajdonsága a minősége. Sokan nem is tudják, hogy milyen sokféle színes ceruza létezik. A színes ceruza viszonylag későn terjedt el a művészek körében. A 19. század elején már elkészültek az első darabok, de mégis egy évszázaddal később lett népszerű a művészek között.

http://www.wts.hu/upload/iroszerek/szines-ceruza-keszlet

1761-ben egy kis manufaktúra kezdte el készíteni Németországban a Kasper Faber ceruzákat és ma már tudjuk, hogy ez a cég a világ egyik legnagyobb ceruza gyára lett Faber-Castell néven.

http://irodaszer.cafeblog.hu/2016/02/28/hogyan-vasarolj-szines-ceruzat/

Nagyon sok féle színes ceruzát ismerünk, de alapvetően négy fő típust különböztetünk meg: - viasz kötőanyagú színes ceruzák (wax based pencils)
- olaj alapú színes ceruzák (oil based pencils)
- agyag kötőanyagú színes ceruzák (clay based pencils)
- vízoldható vagy akvarell színes ceruzák (water soluble pencils)

http://irodaszer.eblog.hu/szines-ceruza-keszlet-11870

A viasz alapú ceruzák a legolcsóbbak, többnyire ezekkel találkozunk a boltokban. A minőségi skála elég széles , de így is olcsóbbak, mint az olaj alapúak. Hátrányuk, hogy több réteg felvitele esetén hajlamos a viasz kivirágozni.

http://wts.blogger.hu/2016/02/28/igy-vasarolj-szines-ceruzat

Az olaj alapú színes ceruzák általában drágábbak. Kiválóak művészeti célra, gyönyörű alkotásokhoz. Hátrányuk, hogy hajlamosak a maszatolódásra és némelyik nem elég puha. Előnyük még a vízállóság és törésállóság, és az, hogy nem kell fixálni őket.

http://irodaszer.weebly.com/blog/szines-ceruzak

Az akvarell vagy víz oldható ceruzákat akár szárazon akár nedvesen is használhatjuk. A magasabb pigment tartalomnak köszönhetően nagyon gazdag színeket érhetünk el velük, viszont érdemes ehhez a technikához alkalmas papírt választani. A szárazon megrajzolt kép egy nedves ecset segítségével könnyedén vízfestménnyé alakítható.

http://irodaszerek.blog.hu/2016/02/28/mire_figyelj_ha_szines_ceruzat_vasarolsz

Az agyag alapú ceruzák a legkeményebb fajták. Ezek egyben a legolcsóbb színes ceruzák is. Érdemes körültekintően választani, mert sokszor karcolnak, nehezen hagynak nyomot a papíron. Kisebb gyermekeknek jó választás a kezdéshez, mert a hegy jobban bírja a strapát a többi ceruza fajtához viszonyítva.

https://medium.com/@szekelyzoli68/sz%C3%ADnes-ceruz%C3%A1k-a3e2ebb5ea30
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!